Bosbaden

Wat is bosbaden?

Bij het bosbad, bosbadwandeling, forest bathing, Shinrin Yoku of hoe je het ook wilt noemen, dompelen we ons onder in de natuur door met al onze 6 zintuigen waar te nemen: wat ruik je, kan je aanraken, voel je, proef je, zie je en hoor je. Dit doen we met behulp van uitnodigingen (oefeningen) waarin je wordt begeleid door een gecertificeerde forest bathing guide. We wandelen op een route die speciaal is samengesteld voor het meest optimale effect op dat moment en seizoen. Soms is een route speels, een andere keer introvert of creatief, maar altijd ontspannen en moeiteloos. 

De methodes die worden toepast zijn ontwikkeld op basis van onderzoek en ervaring. Daarbij is het zeer ontspannen om een gids te volgen en de begeleiding uit handen te geven aan een professional, dat zorgt voor een andere ervaring dan zelfstandige beoefening. De afstanden die worden afgelegd zijn klein en bosbaden is voor iedereen geschikt die nieuwsgierig is. Het kan 1 op 1, in kleine groepen, particulier of als bedrijfsactiviteit worden ervaren.

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is wetenschappelijk bewezen dat in de natuur verblijven een heilzame werking heeft: Je hartslag, cortisol en bloeddruk verlaagt, stress vermindert, je immuunsysteem verbetert, je ogen komen tot rust (van alle beeldschermen), je spijsvertering komt opgang, nachtrust verbetert en je ademt schonere lucht. 

In Japan noemen ze dit Shinrin Yoku en is het een officiële, door het ministerie van gezondheid, ondersteunde wetenschap, die wordt ingezet tegen o.a. stress of mentale ziektes in het land. Er zijn zelfs gebieden beschermd als Shinrin Yoku bos. 
In Schotland, UK, USA, Australië praten ze over “forest therapy” en bij onze zuiderburen in België & oosterburen in Duitsland noemen ze het natuurtherapie & "waldbaden". In deze landen is bosbaden inmiddels erkend als alternatieve geneeswijze.

Behalve het eerder genoemde zijn er nog veel meer positieve effecten verbonden aan bosbaden, dit komt o.a. door de bijzondere atmosfeer in de natuur. Groene bomen zorgen voor zuivere lucht en filteren o.a. fijnstof (geen sinecure in onze Randstad). Ook scheiden bomen vluchtige stoffen uit zoals phytonciden, welke wij inademen. 
Phytonciden activeren o.a. het natuurlijke immuunsysteem (killercells) en stimuleren dopamineproductie (ons humeur). Door blootstelling aan bodembacteriën, via inhalatie en door huidcontact, wordt o.a. de aanmaak van serotonine in de hersenen gestimuleerd en het immuunsysteem geprikkeld (op 1 m2 bevinden zicht ongeveer 1 miljard bodem bacteriën).   

Naast het fysieke voordeel liggen er ook overal inzichten op je pad, die passen bij jouw situatie en behoefte op dat moment. Je komt tijdens bosbaden als vanzelf in contact met je innerlijk, intuïtie of 6e zintuig. Je dagelijkse gedachten komen tot rust en o.a. door de wandelende beweging wordt je hersenschors gestimuleerd. De hersenschors verwerkt informatie en heeft een belangrijke functie. Zo komt hier de informatie van de ogen en neus (smaken & geuren) binnen. Informatie die overvloedig aanwezig is in de natuur, emoties verbindt en creatieve processen stimuleert. Bosbaden kan ook gecombineerd worden met coaching in de natuur.

Bijna iedereen zit tegenwoordig meer binnen dan buiten, op het werk, thuis, in de auto etc. Met 3 uur met aandacht in de natuur zijn, heb je meer dan een week een positief effect op je welzijn. Ook korter bosbaden werkt na en heeft een langdurig effect. 


In juni 2020 heb ik mijn certificatie als forest-therapy guide afgerond en ook hierin zal ik mij verder blijven ontwikkelen.